Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud brief

Curacao 1782 Rijksmuseum RP-P-OB-85233Carel Frederik Bendorp: gevecht tussen Christiaan Geerman met de hoeker Vrouw Machtelyna tegen het Engelse fregat de Diamond van Christoffel Parker voor de kust van Curaçao op 16 juni 1782, gravure, Collectie Rijksmuseum Amsterdam, RP-P-OB 85.233Mathijs Jacobs Koster wenst zijn vrouw een goed en gezond nieuwjaar toe. Zelf heeft hij dit op een plantage gevierd met de heer Eevers waarbij het nodige gedronken werd. Hij geeft aan waarschijnlijk in maart 1781 de retourreis te ondernemen, maar zeker is hij daar niet van.
Koster geeft aan dat zijn kapitein niet via Amsterdam naar huis wil zeilen, maar er op staat Middelburg (de thuishaven van Koster) aan te doen, hoewel er veel minder goud te verschepen is naar die stad dan naar Amsterdam. Toch komt dat Koster zeer goed uit, want hij gaat er vanuit dat hij daardoor in de mooie zomermaanden bij zijn geliefde vrouw zal zijn en ze samen dan veel wandelingen kunnen maken om van het groen van de bomen te genieten.
Koster zal gedwongen zijn geweest veel langer in Curaçao te blijven dan tot maart 1781. Weliswaar werd het eiland niet bezet, maar vanaf februari van dat jaar was het door de Engelse aanwezigheid niet toegestaan zonder sterk escorte uit te zeilen.

Bronnen

Noten

Bij deze context horen de volgende brieven: