Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud

Aruba Curacao Bonaire 1860Kaart van Aruba, Curaçao en Bonaire in 1860. Nederlandse Antillen, Rijksmuseum NG-1064-10April, 1758 te Curaçao. Jan Dekker, koopman in Curaçao, houdt zijn zakenrelatie, Gillis Vlaming en diens vrouw Elisabeth, beiden wonend in Vlissingen, op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de handel die door hen aan hem toevertrouwd is.
In Curaçao kon hij niet aan schepen komen, dus had hij twee stuurlui naar St. Eustatius gezonden om deze alsnog te bemachtigen. Zijn bedoeling was, op de Franse Plaats, de schepen te ruilen tegen de, veelal stoffen goederen, als katoen en chitzen, die uit zijn schip ‘Valck’ afkomstig waren. Als die handel zou lukken, ging Jan zelf mee. Jan Dekker vroeg Gillis, of het zich loonde een scheepshandeltje op te zetten tussen Curaçao en Vlissingen.
Weliswaar was het met huiden slecht handeldrijven, vanwege zijn kwaliteit, maar katoen, chitzen, en ‘Haarlemmer boekjes’ gingen beter van de hand, al is er een verschil in prijs tussen bestaande en nagemaakte boekjes. Ook is er onderscheid in prijs tussen de alledaagse en de beste chitzen.
Daarentegen waren retour te verschepen producten als koffie van 7 à 8 stuivers, beste suiker 10 pesos, cacao 20 pesos, behoorlijk aan de prijs.
Jan zou de goederen van Gillis Vlaming verzekeren en dan meenemen in zijn schip, alsmede de vracht die nog ingescheept lag in de boten van de stuurlui en het goed van Balloedt. Te zijner tijd zou hij de rekening vereffenen met Gillis.
Hij zou Gillis liever wat omzichtiger zijn boodschap hebben gebracht, maar durfde dit niet. Hij besloot de brief met een wens van gezondheid voor Gillis en diens vrouw en vroeg hem nog hun beider vriend Van den Houten te groeten met de mededeling dat zijn kastje met schrijnwerk goederen verkocht was, maar dat hij het glazen kastje terug naar St. Eustatius had gezonden. Jan laat alle goede vrienden en bekenden groeten en wenst Gillis en Elisabeth Gods zegen.

Familie Dekker
Jan Dekker was getrouwd met Elisabeht Bey. Samen kregen ze als kind Pieternella Elisabeth Dekker, dat op 18 december 1750 gedoopt werd in de kerk.[1]

Literatuur
*Han Jordaan, Slavernij & vrijheid op Curaçao. De dynamiek van een achttiende-eeuws Atlantisch handelsknooppunt (Zutphen, 2009).

Noten
ZA, toegang 7117, inv.nr. 4547, fol. 45.

Bij deze context horen de volgende brieven: