Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud brief

RP-P-1881-A-4892ADe haven van Bordeaux, ca. 1840, prent door Friedrich Salathé, collectie Rijksmuseum Amsterdam, RP-P-1881-A-4892A. Grietje Arends schrijft op 9 januari 1665 vanuit Vlissingen een brief aan haar man, schipper, Pieter de Grave, die in verband met de oorlog met Groot-Brittanni vast ligt met schijn schip de Biekorf in de haven van Nantes in Frankrijk. Ze stuurt de brief mee met Abraham Gil, die waarschijnlijk over land naar Frankrijk reist, want er zit een poststempel op de brief, hetgeen bij verzending over zee niet het geval zou zijn. De brief is dus waarschijnlijk buitgemaakt op de Grave nadat hij brief ontvangen had en bij zich droeg.
Grietjes vertelt dat zij en de kinderen nog goed van gezondheid zijn en hoopt dit ook van hem. Ze heeft zijn brief van 16 december 1664 ontvangen. Uit die brief bleek dat De Grave niet wist hoe hij thuis moest komen, maar zijn vrouw heeft daar geen antwoord op, want alles dat zich in zee begeeft wordt door de Britten opgebracht. Schepen van Vlissingen die vanuit Bordeaux en Bayonne zijn uitgezeild zijn grotendeels door de Britten buitgemaakt. Zoon Cornelis was in Brest binnengelopen met zijns schip. De reder van de Biekorf, Van Nispen, heeft gezegd het schip in Nantes te verkopen, het is echter de vraag hoe De Grave dan thuis moet komen met een ander schip. Grietje heeft hem gesproken, maar Van Nispen liet het schrijven van een brief aan haar over, een ietwat vreemde situatie voor een reder. Grietje hoopt dat hij een schip krijgt, al was het naar West-Indië. Grietje wenst hem een voorspoedig nieuwjaar en goede gezondheid en doet de groeten van zijn zussen en broers. In het post scriptum laat Grietje nog de groeten van Fransinken en Josinken aan hun mannen doen, waarschijnlijk opvarenden van het schip van De Grave.

Literatuur
*J.R. Bruijn, The Dutch Navy of the seventeenth- and eighteenth centuries (Columbia (South Carolina), 1993).
*Gijs Rommelse, The Second Anglo-Dutch War (1665-1667). Raison d’état, mercantilism and maritime strife (Hilversum, 2006).
*A. Doedens, Liek Mulder, Nederlands-Engelse oorlogen. Door een zee van bloed in de Gouden Eeuw, 1652-1674 (Zutphen, 2016).

Noten


Bij deze context horen de volgende brieven: