Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud brief

SK A 439Veroverde Engelse schepen na de Vierdaagse Zeeslag De veroverde schepen 'Swiftsure', 'Seven Oaks', 'Loyal George' en 'Convertine' worden het Goereese Gat binnengebracht na de Vierdaagse Zeeslag, 11-14 juni 1666, olieverf op doek, Willem van de Velde de Jonge, 1666, Collectie Rijksmuseum Amsterdam, SK-A-439 Op 18 april 1665 schrijft Louis Dircksen vanuit Vlissingen aan zijn broer Reinier die op de vloot dient die slag met de Engelsen aan het leveren is. Zelf is Louis aangesteld als schrijver op één van de VOC schepen die dienst doen in de oorlogsvloot van de Republiek tegen de Engelsen. Het is slechts voor een tocht van een maand en hij verdient er twintig gulden mee, maar hij hoopt toch nadien een betere baan te kunnen krijgen of te worden bevorderd.
Louijs is een zeer godvruchtig man en deelt meermaals de vrees dat hij of zijn broer in deze oorlog niet gespaard zullen worden, maar hij hoopt dat God hen bewaren zal. Graag zou hij nog eens een glaasje drinken met zijn broer, want ‘verhoope tsamen noch eens vrolijck te wesen.’ Louijs is wel zeer verbaasd gehoord te hebben dat Reinier zijn vrouw Elisabeth Andriesen aangeschreven heeft en heeft gezegd haar te willen verlaten. Kennelijk weet hij van de hoed en de rand, want hij vindt dat Reinier vergaande conclusies trekt over een klein meningsverschil en dat de gevoelens van zijn kant wel erg gering zijn en dit ‘een teecken is van cleijne liefde.’ Dit valt Louijs erg tegen van zijn broer en hij hoopt dan ook dat deze nog tot bezinning komt en God voor hem in deze een goede raadsman mag zijn. 

Youtube

youtube
Samenvatting inhoud brief voor Wij zijn de stad op youtube.

Literatuur
*J.R. Bruijn, 'Kaapvaart tijdens de tweede en derde Engelse Oorlog', in: Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden 90 (1975) 408-429.
*Edwin Quak, De Nederlandse kaapvaart tijdens de Tweede en Derde Engelse Oorlog (Maasdijk/Leiden, 2006).
*J.R. Bruijn, The Dutch Navy of the seventeenth- and eighteenth centuries (Columbia (South Carolina), 1993).
*Gijs Rommelse, The Second Anglo-Dutch War (1665-1667). Raison d’état, mercantilism and maritime strife (Hilversum, 2006).
*A. Doedens, Liek Mulder, Nederlands-Engelse oorlogen. Door een zee van bloed in de Gouden Eeuw, 1652-1674 (Zutphen, 2016).

Noten

Bij deze context horen de volgende brieven: