Inhoud brief
Zeeslag tijdens de Tweede Engelse Oorlog, ets Wenceslaus Hollar, 1666, Collectie Rijksmuseum Amsterdam, RP-P-1920-2671(a3)Catelijn(tje) Cornelis schrijft op 14 april 1665, tijdens de Tweede Engelse Oorlog, een brief aan haar zoon Cornelis die aan boord van kapitein Ceuvelaer voor Spanje verblijft. Ze laat weten dat het met haar en de andere kinderen van het gezin nog goed gaat. Ze schrijft dat ondanks dat hij zes brieven geschreven zou hebben, zij er maar vier of vijf heeft ontvangen en er zelf vijf of zes geschreven heeft sinds zijn vertrek. Daarin stond onder meer geschreven dat Jos de Mel nog niet uitgevaren is en Jan Creewaart nog niet thuisgekomen. Cornelis Brandt is thuisgekomen van Ierland, helemaal over land (waarmee waarschijnlijk de route via Frankrijk en de Spaanse Nederlanden wordt bedoeld). Zijn schip heeft waarschijnlijk lange tijd voor reparatie daar gelegen. Op het moment van schrijven staat hij klaar om vanuit Vlissingen als luitenant aan boord van een klein kaperschip uit te varen, maar daaraan wordt nog gewerkt op de werf. De vader van Cornelis en ook Jan liggen gereed om uit zeilen, waarschijnlijk op de oorlogsvloot, want Catelijntje hoopt dat dit niet door zal gaan. Tenslotte doet ze haar zoon de groeten namens haarzelf zijn nicht en zijn broers en zussen.
De Tweede Engelse Oorlog en de vloot voor Spanje
Cornelis en Andries Smidt en Catelijn(tje) Cornelis
Cornelis Smid(t) kan vooralsnog niet gevonden worden in doop-, trouw of begraafregisters. Er komen in de zeventiende eeuw echter wel tientallen vrouwen met de naam Catelijn(tje/tien) Cornelis voor in Vlissingen, allen als lidmaat van de Nederduitsch Gereformeerde kerk.[1]
Literatuur
- J.R. Bruijn, 'Kaapvaart tijdens de tweede en derde Engelse Oorlog', in: Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden 90 (1975) 408-429.
- Edwin Quak, De Nederlandse kaapvaart tijdens de Tweede en Derde Engelse Oorlog (Maasdijk/Leiden, 2006).
- J.R. Bruijn, The Dutch Navy of the seventeenth- and eighteenth centuries (Columbia (South Carolina), 1993).
- Gijs Rommelse, The Second Anglo-Dutch War (1665-1667). Raison d’état, mercantilism and maritime strife (Hilversum, 2006).
- A. Doedens, Liek Mulder, Nederlands-Engelse oorlogen. Door een zee van bloed in de Gouden Eeuw, 1652-1674 (Zutphen, 2016).
Noten
Bij deze context horen de volgende brieven:- HCA 30-224 BaB AndriesSmidt_schipkapiteinCuvelaer_Spanje_14april1665
- HCA 30-224 Cornelis_Fruidt_perkapiteinCuevelaer_Spanje_14april1665