Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud

Zeeslag TEO RP P 1920 2671AZeeslag tijdens de Tweede Engelse Oorlog, ets Wenceslaus Hollar, 1666, Collectie Rijksmuseum Amsterdam, RP-P-1920-2671(a3)

 

Maeijken Cornelis is erg bezorgd over het lot van haar man Jacob Dimmensen, haar (schoon)broer Le Saeijge (Le Sage) en haar broer Cornelis. Er gaan geruchten dat er veel Engelse schepen om de noord gaan (van Engeland) en dat haar man Jacob iets overkomen is. Neef IJnre (wellicht Eine) heeft een Spaans schip gekaapt en ligt nu waarschijnlijk in de haven van La Rochelle. Van schoonbroer Jan is alleen bekend, dat hij naar het westen onderweg is. De vrouw van La Glassen heeft een tweeling -een jongen en een meisje- gebaard. Haar man had gespot met haar omvang.

Maeijcken Cornelis en Jacob Dimmensen (Dommisse)

Jacob Dimmensen werd op 28 maart 1662 ingeschreven als lid van de Nederduitsch-Gereformeerde kerk in Vlissingen, hij deed toen belijdenis. Hij woonde op dat moment aan de Nieuwe Haven, waar een scheepswerf was gevestigd. Tegenwoordig ligt daar het begin van de Commandoweg.[1] Er komen in de 17de eeuw meerdere vrouwen in Vlissingen voor die Ma(e)ijken Cornelis heetten. De meest waarschijnlijk is echter de Maijken Cornelis die op 5 juli 1659 als lidmaat van de Nederduitsch-Gereformeerde kerk in Vlissingen werd ingeschreven, met attestatie van 'Ter Veere', waar zij klaarblijkelijk vandaan kwam. Haar adres op dat moment was de Rammekenspoort, hetgeen vlakbij de Nieuwe Haven was. De Rammekenspoort lag ongeveer waar thans het begin van de Koningsweg ligt.[2] Ook komt er nog een Maeijken Cornelis voor die in oktober 1666 belijdenis doet in dezelfde kerk. Zij is op dat moment echter wel woonachtig in het Lange Groenewoud.

NieuweHaven Rammekenspoort Vlissingen2De Nieuwe Haven (rechtsonder) en Rammekenspoort (rechtsboven) op een 17de eeuwse kaart van Vlissingen.

De vloot in het jaar 1665 in de Tweede Engelse Oorlog

Literatuur

Noten

  1. DTBL Vlissingen 23 (NG Lidmatenregister 1654-1672), K 483, folio 66 verso
  2. DTBL Vlissingen 23 (NG Lidmatenregister 1654-1672), K 483, folio 46

 

 

 

 

 

 

 

Bij deze context horen de volgende brieven: