Wat zoek je in de Digitale Collectie Zeeland?

Inhoud brief
Engelbrecht Witting schreef op 15 april 1758 een keurig nette brief aan zijn vrouw Cornelia in de Breewaterstraat in Vlissingen. Na beleefde uitwisseling van de hoop dat ieder nog gezond was meldde hij bij Curaçao te liggen met het schip en de plannen gewijzigd waren. Daardoor kon de reis wel langer dan een jaar gaan duren. Stuurman Gerrit was naar St. Eustatius gestuurd om twee barken te kopen en hiermee naar de Franse eilanden (Guadedeloupe, St. Maarten, Martinique) te varen om te handelen, want de verkoop op Curaçao wilde niet vlotten. De rest van de bemanning was ook met de stuurman mee. Witting wilde zelf ook naar de Franse eilanden om Frans te leren, want hij dacht dat er op Curaçao geen Spaans te leren viel. Hij hoopte echter eerst het cargazoen te kunnen verkopen. Hij liet de groeten aan allerlei Vlissingse vrouwen van mede opvarenden overbrengen via zijn vrouw. Hij wenst iedereen thuis een plezierige kermis en zei zelf dan maar 'kermis' op het eiland te vieren.
De woorden van Engelbrecht Witting zullen zijn vrouw echter geenszins gerustgesteld hebben door het voetnootje dat er door een mede opvarende, de chirurgijn C. Husung, aan toegevoegd werd voor diens moeder. Daarin verklaarde de chirurgijn heel goed Spaans geleerd te hebben van de meisjes op het eiland en het frequente bezoek daarvan aan de schepelingen dat kennelijk wederzijds gebeurde. Deze tegenstrijdige verhalen zullen Cornelia Witting nog minder gerustgesteld hebben. Want zo schrijft Husung:

Het is tegenswoordig so plaijsierig in Carcou [Curaçao] alsdat het niet te seggen is, want wij krijgen alle daagen besoes van de Carsousse mijsjes aen boort en aan ons cant mankeert het ook niet om haarlieden te besoeken.

Waarschijnlijk heeft Witting bij thuiskomst eerst zijn talenkennis nader mogen uitleggen aan zijn vrouw, voordat hij opnieuw naar de kermis gaan mocht.

Biografische gegevens Cornelia en Engelbrecht Witting en C.C. Husung (Huizing?)

Literatuur

Youtube

youtube


Samenvatting inhoud brief voor Wij zijn de stad op youtube.



Noten

Bij deze context horen de volgende brieven: